Daunujeme:)

01.01.2013 23:59

Jedným z pomerne dôležitých cvikov je aj povel Daun!. Tento povel si laik môže ľahko pomýliť s povelom Ľahni! avšak v tomto prípade ide skôr o rýchle a bezpodmienečné ľahnutie s hlavou medzi labkami využívané napr. pri poľovaní, aby neprišlo k nejakej nehode. Povel Ľahni je slúži na "odloženie psíka" má poslušne čakať na mieste, pričom môže ňuchať a sledovať okolie. 

Pes musí povel Daun! vykonať okamžite bez rozmyšlania. "Nepoľovníci- psovodi" používajú tento povel napr. vtedy, keď chcú zabrániť tomu, aby pes vybehol na cestu a psovod nie je nablízku, alebo pri možnosti vzniku potýčky s iným psom.

Povel sa cvičí rôznymi spôsobmi. Niektorí hovoria, že sa ľahšie učí na pamlsok, ini že treba tento povel cvičiť parforsnou metódou - čiže použiť nátlak, trest, silu, t.z. neodmeňovať, nechváliť. My sme si vybrali taký mix týchto dvoch metód. Najskôr sme ho to učili na piškótu, ukázali sme, čo má spraviť, ulozili do ľahu a položili hlavičku medzi labky. Teraz používame aj silu, napr. pri uprave hlavy, pri chôdzi na vodítku dáme povel Daun a ihneď ho pritlačíme na zem. Je vhodné použiť aj píšťalku -  jedno dlhé písknutie. Takto sa naučí pes zadaunovať aj na diaľku.

 

No a takto sa Freddie učí povel daun na diaľku. Na slovný povel Daun a zdvihnutú ruku:

 

 

 

Daunujeme:)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok