Výcvikový víkend Orava 2013

07.04.2013 21:15

Tento víkend sme sa zúčastnili výcvikového víkendu na Orave v Trstenej, ktorý zorganizovala Lucka Kalužová. Stretli sme ta, v hojnom počte. Počasie nám síce zas až tak neprialo, keďže tam bol napadaný sneh, čo nám trošku znepríjemňovalo prácu s pipinkami a hľadanie na poli, ale ja som očakávala ešte horšie počasie. 

Prvý večer sme sa pozoznamovali, pokecali a nevedeli sa dočkať samotného výcviku. Ráno sme sa rozdelili do skupín, jedna cvičila na vlohy a druhá na jesenky, resp. iné skúšky. Našú skupinku mal na starosť Janko Rácz. Hneď sme sa vydali na pole, kde sme po celú dobu výcviku cvičili. Na začiatok sme sa pustili do hľadania. Freddie bol pochválený, vraj je celkom pekne rozbehaný, má chuť hľadať no proste parádička. Bola som na mojich chlapov hrdá. Potom však prišla na radu reakcia na výstrel. Pri ňom Freddie poriadne ztuhol, slintal, triasol sa, nepohol sa aspoň dobrých 20 minút. Toto bol pre mňa celkom dosť veľký šok. Vedeli sme, že má Freddie trošku horšiu reakciu na výstrel, ale postupne sme ho trénovali, prestal výrazne reagovať na výstrel z poplašnej zbrane. Na inštruktáži, ktorá bola pred týždňom mal Freddie minimálnu reakciu. Rozprúdil ho až pohľad na činku so zajačou kožkou. (Ešte že má tu chuť pracovať..) Každopádne nasledujúcich pár mesiacov budeme s ním naďalej trénovať reakciu na výstrel.

Poobede sme si precvičili vystavovanie prepeličky. Freddie ako prvý hneď chcel vedieť, ako chutí prepelička.. Naštastie prežila tento jeho výpad. Naši súrodenci Lina a Largo už vystavovanie mali v malíčku tak isto ako Erinka, o skúsenom Bentleym ani nehovorím. Mlaďunká Gewny sa najskôr stráchala, ale nakoniec sa osmelila a za tých pár dní sa vyrovnala svojim starším kamošom. 

Na druhý deň sme si vyskúšali aj aportovanie. Skúšali sme to s dummikom so zajačou kožkou, aportíkom s bažanťou kožkou, gumenou kačkou a poobede dokonca s jarabicou. Znovu sme si precvičili vystavovanie a hľadanie. Freddiemu sa podarilo roztrhnúť retiazku aj vodítko, tak veľmi sa mu páčilo aportovanie a vystavovanie. Roztrhol papierovú krabicu, kde bola ukrytá mŕtvolka jarabičky. V sobotu zaznamenala najväčší pokrok Erinkina Zuzka, ktorá sa odvážila a chytila do vlastných rúk zdochlinku. Stala sa z nej právoplatná vizslomaniačka:).

V nedeľu už mali psíci toho všetkého už dosť. Bolo na nich vidno, že už sú unavené nechcelo sa im až tak hľadať v poli, skôr sa chceli hrať medzi sebou. Preto sme ich už moc netýrali, párkrát sme si ešte vyskúšali vystavovanie, pobalili veci a hor sa domov.

Freddie prespal celý zvyšok nedele, my sme sa naučili, ako ho pripraviť na májové vlohy, zistili sme, na čom treba ešte popracovať. Ale predovšetkým sme si odniesli krásne spomienky :)

Takže teraz hor sa do práce! ;)